اصول کلی تهیه محیط های کشت
تهیه و آماده سازی محیط های کشت روش های مختلفی دارد. لازم به ذکر است که برای تهیه محیط های کشت بهتر است بر اساس روش های که بر روی ظروف محیط کشت چاپ شده است عمل شود. در سِوِن لَب ما اصول کلی تهیه محیط های کشت را شرح خواهیم داد پس با سِوِن لَب همراه باشید.
شرح تصویر فوق
در تصویر فوق محیط کدر را داخل ارلن سمت چپ تصویر می بینید که بعد از جوشاندن محیط کشت شفاف می شود و نتیجه ی جوشاندن ارلن با محیط شفاف سمت راست تصویر می شود. علت کدر بودن محیط کشت این است که محیط کشت داخل آب مقطر سرد خوب حل نشده و برای حل شدن نیاز به جوشاندن دارد .
همکاران محترم باید توجه داشته باشید که تمام محیط های کشت نیاز به جوشاندن ندارند و جوشاندن یا نجوشاندن محیط کشت روی دستورالعمل چاپ شده ی جعبه ی محیط کشت قید شده است.
محیط کشت مایع
بر اساس روش چاپ شده روی ظرف محیط کشت مقدار معینی از پودر آماده را بر حسب حجم مورد نیاز آب مقطر حل کرده و در یک ارلن با حجم متناسب نیاز خود بریزید (مثلا اگر برای یک هفته کاری تعداد ۲۰ عدد محیط کشت که حدودا هر کدام ۴ سی سی محیط کشت داشته باشند لازم دارید ارلن ۱۰۰۰cc مناسب کار شما می باشد.) بعضی از محیط های کشت قبل از اتوکلاو کردن نیازمند جوشاندن هستند که البته این مورد هم روی برگه ی بسته بندی محیط کشت نوشته شده است در اینجا باید توجه کنیم که بعد از اضافه کردن پودر محیط کشت روی آب مقطر داخل ارلن باید روی شعله ارلن را تکان دهیم تا محیط کشت خوب حل شود و به صورت لخته لخته باقی نماند.
اصولا بعد از جوشاندن رنگ محیط کشت روشن و شفاف تر می شود بعد از جوشاندن باید برای استریل شدن اتوکلاو شوند که طبق دستور محیط های کشت را اصولا برای ۱۵ دقیقه در دمای ۱۲۱ درجه و فشار اتمسفر ۱۵LB باید اتوکلاو کنیم. بعد از اتوکلاو محلول محیط های کشت را به لوله های سرولوژی ۱۰*۱۳ انتقال می دهیم لوله های حاوی محیط کشت استریل را می توان مدتی در یخچال نگهداری کرد.
محیط کشت جامد
مطابق دستور روی ظرف دارای محیط کشت، مقداری از پودر آماده را در حجم مورد نیاز آب مقطر حل کرده سپس آن را حرارت داده و هنگامی که محیط کشت کاملاً شفاف شد آن را اتوکلاو می کنند برای تقسیم محیط کشت در پلیت ها پس از اتوکلاو محیط کشت را تا ۴۵°C خنک می کنند. سپس بسته به حجم پلیت ۱۲-۱۵ میلی لیتر از محیط کشت را درون پلیت استریل ریخته، در آن را می بندیم تا سرد و جامد گردد. اگر بخواهیم محیط کشت جامد را در لوله استفاده نماییم ابتدا محیط کشت را در لوله ها تقسیم نموده و سپس اتوکلاو می نماییم.
نکته مهم
لازم به ذکر است که برای تهیه برخی از محیط های کشت حرارت دادن یا جوشاندن لازم نیست و برای تهیه برخی محیط های کشت مانند اوره جهت استریل کردن از اتوکلاو استفاده نمی شود بلکه به روش فیلتر کردن استریل می شود.
محیط کشت جامد شیب دار (Slant)
در این روش محیط کشت را قبل از جامد شدن بر حسب اندازه لوله آزمایش و یا بطری های مخصوص کشت، در داخل ظرف ریخته و پس از استریل کردن به طور مایل در محلی از آزمایشگاه قرار می دهیم بعد از ۱۰-۱۵ دقیقه محیط کشت جامد می شود.
در تهیه محیط کشت نکات زیر باید رعایت شود:
۱- محیط کشت باید دارای انواع مختلف و مقادیر کافی از مواد غذایی جهت تأمین انرژی و رشد باکتری باشد.
۲- PH محیط کشت برای باکتری مورد نظر مناسب باشد.
۳- غلظت محیط کشت جهت رشد باکتری مناسب باشد.
۴- هنگام استریل کردن محیط کشت باید دقت کافی به عمل آورد تا ارزش غذایی آن از بین نرود.
🙂 امیدوارم مفید بوده باشه 🙂
اصول کلی تهیه محیط های کشت اصول کلی تهیه محیط های کشت اصول کلی تهیه محیط های کشت اصول کلی تهیه محیط های کشت اصول کلی تهیه محیط های کشت
اصول کلی تهیه محیط های کشت اصول کلی تهیه محیط های کشت اصول کلی تهیه محیط های کشت اصول کلی تهیه محیط های کشت اصول کلی تهیه محیط های کشت اصول کلی تهیه محیط های کشت
سلام موفق باشید و خسته نباشید
اسم اپ ها رو میگید؟
سلام و عرض ادب
متاسفانه متوجه منظور شما نشدم. لطفا واضح تر بپرسید.