پروتئین توتال سرم

4.1/5 - (7 امتیاز)

نام اختصاری: TP
سایر نام ها: پروتئین تام خون، پروتئین توتال سرم
بخش مورد انجام : بیوشیمی
نوع نمونه قابل اندازه گیری: سرم تازه
حجم نمونه مورد نیاز: ۰٫۵ میلی گرم

شرایط نمونه گیری:
۱٫ نیاز به ناشتایی نمی باشد.
۲٫ از مصرف غذاهای پر چرب قبل از انجام آزمایش پرهیز شود. چون لیپمیک بودن نمونه در نتیجه آزمون تداخل می کند.
ملاحظات نمونه گیری:
۱٫ سن و جنس بیمار را در برگه آزمایش یادداشت کنید.
۲٫ نمونه نباید به مدت زیاد در دمای اتاق بماند زیرا تبخیر نمونه باعث افزایش پروتئین تام خون می شود.

موارد عدم پذیرش نمونه:
همولیز شدید نمونه موجب رد آن می شود.

شرایط نگهداری:
نمونه به مدت ۷ روز در C◦ ۴ و ۶ ماه در C◦ ۲۰- پایدار است.

کاربردهای بالینی:
اندازه گیری پروتئین توتال در تشخیص و درمان انواع بیماریهای مرتبط با کبد، کلیه، مغز استخوان، و همچنین سایر اختلالات متابولیکی و یا تغذیه ای کاربرد دارد. در کل از این آزمایش عمدتا برای ارزیابی وضعیت تغذیه ای پروتئین و بیماری های تغییردهنده پروتئین استفاده می شود.

روش مرجع: کجلدال
روش ارجح و متداول: بیوره
سایر روشها: رفراکتومتری، توربیدومتری، نفلومتری

مقادیر طبیعی :
مقادیر مرجع برای اطفال کمتر از یک سال تعیین نشده است.

یک سال و بالاتر: ۶٫۳ – ۸٫۶ گرم بر دسی لیتر

تفسیر:
مقادیر غیر نرمال:
آنچه مهم است این است که کاهش میزان پروتئین توتال میتواند به دنبال کاهش میزان آلبومین در بیماریهایی مانند بیماری های کبدی، کلیوی، عفونتها و یا بیماری هایی با اشکال در جذب و هضم یک پروتئین باشد وافزایش آن در مواردی مانند پاراپروتئینمی، لنفوم هوچکین و لوسمی ها دیده میشود. در واقع این تست یک تست غربالگری برای بررسی وضعیت های فوق بوده که در صورت مقادیر غیر نرمال توسط سایر تستها بررسی های دقیق تری انجام میگیرد. در بسیاری از موارد علاوه بر میزان پروتئین توتال نسبت آلبومین به گلبولین(A/G) نیز بررسی میشود. این نسبت از طریق اندازه گیری مستقیم پروتئین توتال و آلبومین و محاسبه میزان گلبولین به دست میاید. A/G در حالت نرمال بیشتر از ۱ میباشد. ( آلبومین ۶۰٪ از پروتئین توتال است). کاهش این نسبت میتواند بیانگر کاهش آلبومین و یا افزایش گلبولین ها باشد. کاهش آلبومین در بیماری هایی مانند سیروز کبدی و یا سندرم نفروتیک و افزایش گلبولین ها در موارد افزایش تولید آنتی بادی ها مانند مولتیپل میلوما و یا بیماری های اتوایمیون مشاهده میشود. افزاش میزان A/G نیز در موارد کاهش تولید گلبولین ها به ویژه گاما گلبولین ها میباشد مانند برخی از سندرم های نقص ایمنی و برخی از لوسمی ها. برای رسیدن به تشخیص دقیق تر نیاز به بررسی های بیشتر توسط تستهایی مانند تستهای کبدی، الکتروفورز پروتئین های سرم میباشد.

  • افزایش سطح
  • کاهش سطح
دهیدراتاسیون، بعضی موارد بیماری های مزمن کبد از جمله هپاتیت اتوایمیون و سیروز، نئوپلاسم ها به خصوص میلوم، ماکروگلوبولینمی والدن اشتروم، بیماری های تروپیکال مثل جذام و کالاازار، بیماری های گرانولوماتوز همچون سارکوئیدوز، بیماری های کلاژن مثل SLE، عفونت یا التهابات حاد یا مزمن.
حاملگی مایعات داخل وریدی، سیروز یا سایر بیماری های کبدی از جمله الکلیسم مزمن، بی تحرکی طولانی مدت، نارسایی قلبی، سندرم های نفروتیک، گلومرولونفریت نئوپلاسم، انتروپاتی های از دست دهنده پروتئین، بیماری کرون و کولیت اولسراتیو، محرومیت از غذا، سوء جذب یا سوء تغذیه، هیپرتیروئیدی، سوختگی، بیماری شدید پوست و سایر بیماری های مزمن.
واکنش تداخلی:
در شرایط داخل بدن (invivo) مصرف استروئیدهای آنابولیک، کلوفیبرات، پروژسترون، اپی نفرین باعث افزایش و مصرف آلوپورینول و استروژن باعٍث کاهش مقدار می گردد. در شرایط آزمایشگاهی (invitro) دکستران افزایش دهنده پروتئین های تام سرم می باشند.

تداخلات دارویی :

داروهایی که می توانند سبب افزایش پروتئین توتال از طریق روش های آنالیتیکال شوند عبارتند از فنازوپیریدین، عوامل رادیوگرافیک و سولفوسالازین. داروهایی که از طریق اثرات فارماکولوژیک سبب افزایش پروتئین توتا سرم می شوند عبارتند از استروئید های آنابولیک، آنژیوتانسین، بومتانید، کورتیکوستروئیدها، دیژیتال ها، فورزماید، پروژسترون، OCP، insulin isoretinon، و سایر داروها.

اطلاعات تکمیلی:

پروتئین توتال و آلبومین به طور طبیعی حدود ۵ تا ۱۰ درصد در وضعیت استراحت مثل بستری شدن در بیمارستان کاهش می یابند. از روی پروتئین توتال و آلبومین شاید به توان گلوبولین را محاسبه کرد:
آلبومین- پروتئین توتال= گلوبولین
به دنبال یک تحریک فاز حاد مثل عفونت یا تروما، غلظت بسیاری از پروتئین های پلاسمایی مشتق از کبد افزایش می یابد در حالی که آلبومین کاهش خواهد یافت. بنابراین در حالی که در واکنش های مرحله حاد غلظت پروتئین توتال سرم ممکن است تغییری نیابد ولی ترکیب پروتئین های سرم تغییر پیدا می کند.

منابع:
۱٫ Tietz Textbook of Clinical Chemistry. Edited by CABurtis, ER Ashwood. Philadelphia, WB Saunders Company, 1994

۲٫ Killingsworth LM: Plasma proteins in health and disease. Crit Rev Clin Lab Sci 1979;11:1-30

۳٫ کتاب جامع تجهیزات آزمایشگاهی فرآورده های تشخیصی- دکتر حمید رضا سقا و همکاران- نشر میر

درباره مدیر

محمد محبی هستم فارغ التحصیل رشته علوم آزمایشگاهی از دانشگاه تبریز... از اونجایی که بیشتر وقتم رو با اینترنت می گذرونم تصمیم گرفتم تا یه وبسایت جامع برای سفید پوشان بی مدعا ایجاد کنم (که واقعا جای خالی اون احساس می شه)... علاقه زیادی به برنامه نویسی و طراحی وب دارم، به خاطر همین چندتایی هم برنامه برای رشته مون درست کردم که می تونید اون رو از مارکت های اندروید دانلود کنید....

۲ دیدگاه

  1. سلام.وارادت.به پاس مطالب خوب ارزنده شما متشکر.کارشناس آزمایشگاه هستم.وارشد ژن وبیوتک.شخصا کمال استفاده را میکنم.خواهش دارم با توجه ب توانمندی شما در برنامه نویسی.و.وب.برنامه آموزشی بیو انفورماتیک.هم محبت کنید بگذارید.مجداد سپاس کوچک شما حامد

    • محبی محمد

      سلام حامد جان و ممنون بابت محبتت .
      متاسفانه دست تنها هستم و نمیرسم ولی چشم در اولین فرصت اگه مطالبی راجع به موضوع خواسته شده جمع کنم حتما به صورت برنامه ی اندرویدی برای دانلود قرار خواهم داد‌
      راستش داریم رو یه برنامه کار میکنیم که اگه قسمت بشه نهایتا تا اردیبهشت ماه اماده میشه .
      از همینجا از شما همکار گرامی و سایر همکاران عزیز خواهشمندم اگه وقت دارید در این سایت نویسندگی کنید هم براتون تجربه میشه هم میتونیم با هم یه سایت جامع داشته باشیم فقط کافی هر کدوم یه گوشه ای از کار رو دستش بگیره ‌

      زنده باشین و سربلند

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme
x

شاید بپسندید

تست سرولوژی تیتر ASO

نام آزمایش (آزمایش ASO)             تیتر ASO نام انگلیسی تست             Antistreptolysin O Titer علت ...

هورمون | Free T3

اندازه گیری میزان هورمون Free T3 سرم / پلاسما نام اختصاری: FT3 سایر نام ها: ...